Nasza historia

Historia siedleckiego Polmosu sięga końca XIX wieku kiedy Polska znajdowała się jeszcze pod zaborami. Władze carskie kupiły wówczas dla Państwowego Monopolu Spirytusowego znajdującą się w Siedlcach Wytwórnię Laku. Po zmianie profilu produkcji, do 1991 roku, przedsiębiorstwo wchodziło w skład Warszawskich Zakładów Przemysłu Spirytusowego i Drożdżowego „Polmos”. Jako „Podlaska Wytwórnia Wódek Polmos” zakład funkcjonował w latach 1991-1998. W listopadzie 1998 roku firma zmieniła nazwę na Podlaska Wytwórnia Wódek „Polmos” S.A.

Momentem przełomowym w historii przedsiębiorstwa było wprowadzenie na rynek w 1993 roku luksusowej wódki Chopin, w innowacyjnej wówczas, oszronionej butelce z okienkiem, przez które można było zobaczyć powiększony niczym w lupie portret Chopina.

Produkt będący zwieńczeniem najlepszych praktyk siedleckich gorzelników podbił najpierw krajowy , a następnie światowy rynek. Międzynarodowy sukces marki otworzył drogę innym producentom i ośmielił ich do tworzenia drogich, ekskluzywnych wódek. Chopin Vodka zapisała się w historii gorzelnictwa jako wódka, która doprowadziła do powstania odrębnej, luksusowej kategorii w segmencie wódek. Przetarła szlaki, którymi dążący do doskonałości, wciąż chętnie podążają.

Zarządzana przez rodzinę Dordów destylarnia słynie przede wszystkim z produkcji serii Chopin Vodka, w której składa obok odmiany żytniej i ziemniaczanej wchodzą obecnie pszeniczna, organiczna, mieszana oraz leżakująca w pięćdziesięcioletnich dębowych beczkach Chopin Family Reserve. Portfolio wytwórni jest jednak znacznie bogatsze. Wraz z początkiem wiosny na rynku pojawia się kolejny rocznik z rodziny Młody Ziemniak, wódki produkowanej w niewielkich partiach ze specjalnej, wczesnej odmiany ziemniaków. Uznaniem klientów cieszą się likiery Chopin, korzenna Krzeska, różana Golden Rose oraz wytwarzana z ręcznie wyciskanych cytryn Cytrynówka Lemon Tree.

Firma zatrudnia najlepszych mistrzów gorzelnictwa, aby dzięki ich pasji, wiedzy i doświadczeniu tworzyć wyjątkowe alkohole. Siedlecki Polmos posiada własną gorzelnię co pozwala na kontrolowanie całego procesu powstawania produktów. Dostawcami zbóż i ziemniaków są miejscowi rolnicy, spirytus wytwarzany jest tradycyjnymi metodami poprzez destylację i rektyfikację a używana do produkcji woda pochodzi z własnego ujęcia. W otaczających gorzelnie sadach i ogrodach uprawiane są owoce i zioła, które stanowią, obok spirytusu, podstawę nalewek. Produkcja opiera się głównie na lokalnych surowcach oraz na przekazywanych z pokolenia na pokolenie recepturach, udoskonalonych o współczesną wiedzę oraz dostosowanych do obecnych trendów.

Siedlecki Polmos to firma, w której głęboki szacunek do tradycji i doświadczenia łączy się z nowoczesnymi technologiami. Do destylacji spirytusu służy historyczna już miedziana kolumna, ale również alembiki. Firma wprowadza innowacyjne rozwiązania bazując wyłącznie na najwyższej jakości naturalnych składnikach. Każda, opuszczająca wytwórnię butelka, kryje w sobie pasje i emocje, jakie towarzysza procesowi powstawania najlepszych wyrobów spirytusowych na świecie.